Siirry sisältöön

Risto Mäenpää – iloisesti eläkkeelle

Pitkäaikaisin työntekijämme, tuotepäällikkö Risto Mäenpää jää eläkkeelle. Risto on nähnyt diagnostiikka-alan kehittyvän, mutta perusasioiden pysyneen samoina. Riston tunteville ei varmasti tule yllätyksenä, mitä hän työelämästä jää erityisesti kaipaamaan.

Laboratoriohoitajien luokkaretki

Riston laboratoriohoitajaopintojen loppupuolella kemian opettaja järjesti kurssille retken Helsinkiin, jossa päästiin tutustumaan terveydenhuollonalan yrityksiin. Näkemänsä perusteella tuote-edustajan työ vaikutti mielenkiintoiselta, ja kun laboratoriohoitajan paperit olivat kourassa, Risto haki ja pääsi myyjäksi terveydenhuollon tuotteita jakelevaan yritykseen.

Risto on puhelias ja aina iloinen kaveri. Itse olisin mielelläni ollut Riston asiakkaana, koska Ristolle asiakkaan hyvä on aina tärkeintä.Kai Rantanen, AddLife

Tuotespesialistiksi Triolabiin

Kun Triolabin edeltäjäyritys Pe-Lab Oy yhdeksänkymmentäluvun lopulla ostettiin, tarvittiin sen toiminnalle vetäjää, joka rakentaisi yritykselle uuden organisaation. Kai Rantanen otti pestin vastaan ja pyysi mukaan jo pidemmältä ajalta hyväksi myyjäksi tuntemansa Riston.

Niinpä kesällä 1998 Risto siirtyi suuresta jakeluorganisaatiosta muutaman hengen yritykseen, jossa tutuiksi tulivat mm. Triolabin nykyistenkin päämiehien Eurocellin, Stagon ja Radiometerin tuotteet.

Pian Triolabin tuotevalikoima kasvoi eläinterveydenhuollon tuotteilla kemian analysaattoreiden ja solulaskimien muodossa. Vuodesta 2018 lähtien Risto keskittyikin pelkästään eläindiagnostiikan tuotteisiin.

Riston kanssa on ensimmäistä kertaa työasioissa tavattu 1980-luvun puolessa välissä, ja luottamuksellinen työsuhde on kestänyt kaikki nämä kymmenet vuodet. Risto on aina ollut mies paikallaan ja omalta osaltaan auttanut meidän yritystoimintaamme oikeilla ratkaisuilla. Aina on saatu kaikki tuki, mitä on tarvittu. Risto on ollut tärkeä osa meidän yhteistyökuviota.Ismo Nevalainen, VetServ Oy

Opiskelua työn ohessa

Taloustieteet olivat aina kiinnostaneet Ristoa, joten jo viimeisenä laboratoriohoitajakoulutuksen vuonna hän haki ja pääsi opiskelemaan kansantaloutta Tampereen yliopistoon. Töiden myötä opiskelu luonnollisesti hidastui, mutta välillä sai pidettyä opintovapaapäiviä ja opintosuorituksiakin kertyi. Kandidaattityönsä Risto teki laboratoriokeskuksen laatujärjestelmästä ja keskuksen laajentumisen kannattavuudesta. Vuonna 2008 Risto sai valtiotieteiden kandidaatin paperit kansantaloudesta.

Risto on hyväntuulinen ja aina iloisesti auttamassa työkavereitaan. Riston säännöllisesti soittamat kuulumistenvaihtopuhelut piristävät mukavasti reppureissaajan arkea. Minna Lagström, Triolab Oy

Risto, kuinka työsi on muuttunut vuosien aikana?

– Ennen kliinisen diagnostiikan asiakkaat pystyivät itse tekemään päätöksiä tuotteiden hankinnasta, mutta nykyään hankinnat keskittyvät paljolti isoihin yksiköihin. Eläinpuolen hankintatavat eivät sitä vastoin ole juuri muuttuneet, koska ketjuja lukuunottamatta yritykset ovat usein pienehköjä.

– Triolabin tuotevalikoimaan on tullut koko ajan uusia laitteita ja uusia teknologioita, joten aina on ollut jotain uutta kerrottavaa. Koronaepidemia puolestaan toi tullessaan myös uusia toimintatapoja: nykyään voi etäyhteydellä antaa nopeasti tuotteisiin liittyvää neuvontaa kauempanakin oleviin paikkoihin.

– Aina on kuitenkin ollut tärkeää pysyä ajan tasalla ja kuunnella asiakasta.

Toimivan eläinklinikan kannalta on äärimmäisen tärkeää, että on olemassa luottopakkeja. Ne ovat juurikin niitä henkilöitä, joille soitetaan, kun laitteistoon tulee hikka. Luottopakki tarkoittaa henkilöä, joka ottaa kiinni sen pudonneen pallon ja kiikuttaa sen päätyyn saakka. Risto on malliesimerkki tällaisesta henkilöstä. Lisäksi kyseessä on muutoinkin hämmentävän hieno tyyppi.Teppo ja Suvi Heinola, AlmaVet Oy

Onko Triolab muuttunut?

– Tarjousten tekeminen asiakkaille on sopimuskoordinaattorin työn myötä helpottunut kovasti, ja markkinointi on mennyt meillä huimasti eteenpäin. Kahdenkymmenenviiden vuoden kuluessa organisaatiorakenteet ovat muuttuneet, mutta oma työ on pysynyt pääpiirteissään samana. Väkeä on tullut paljon lisää, ja vaikka porukka on vaihtunut, niin koko ajan Triolabissa on ollut mukavia työkavereita.

Me on Riston kanssa tehty töitä 32 vuotta yhdessä ja Risto on maailman paras työkaveri: auttavainen ja hyväntuulinen, äärimmäisen kohtelias ja pidetty. Ristolla ei ole koskaan huonoa päivää.Päivi Pakkanen, Triolab Oy

Mistä olet nauttinut työssäsi eniten?

– Aika on kulunut kuin siivillä, kun on päässyt tekemään niin montaa eri asiaa. On ollut antoisaa nähdä uusien menetelmien tulevan ja koko diagnostiikka-alan kehittyvän huimasti. Asiakkaita jään kaipaamaan – he ovat samanhenkisiä ja vastaanottavaisia. Hyviä tyyppejä!

Ei ole ollut sellaista tilannetta tai asiaa, ettei Ristolle olisi voinut soittaa. Tapaamisissa ensin käytiin viralliset työasiat ja sitten tietysti jääkiekkotilanteet piti päivittää, kun sattumalta molemmat ollaan vähän niinku lätkäfaneja. Kiitos monien vuosien loistavasta palvelusta ja avusta!Sari Naukkarinen, Satavet Oy