Siirry sisältöön

COVID-19-, influenssa A-, influenssa B- ja RS-virukset tunnistava yhdistelmätesti markkinoille

Suomalaiselta Abacus Diagnosticalta (nyk. Uniogen) on tullut markkinoille yhdistelmätesti, joka havaitsee yhdestä näytteestä COVID-19-, influenssa A ja B sekä RS-virustartunnat. Yhdistelmätesti nopeuttaa potilaan hoitoonohjausta ja säästää terveydenhuollon resursseja.

Koronavirus vai joku muu?

Henkilö, jolla on hengitystieinfektio-oireita, ohjataan koronavirustestiin. Samat oireet voivat kuitenkin aiheutua jostain muusta taudinaiheuttajasta tai jopa useamman taudinaiheuttajan yhteisinfektiosta.

Jos henkilö tarvitsee sairaalahoitoa, pitää oireiden aiheuttaja tietää, jotta oikeanlainen hoito osataan aloittaa mahdollisimman nopeasti. Potilaan sijoittaminen oikeaan hoitoyksikköön, ja muiden potilaiden sekä hoitohenkilökunnan altistumisen minimoiminen ovat ensiarvoisen tärkeitä.

Mahdollisen negatiivisen koronavirustestituloksen jälkeen tarvittavan uuden näytteen ottaminen ja uuden laboratoriotestin tekeminen hidastaa hoidon aloitusta, kuluttaa terveydenhuollon resursseja ja on raskasta itse potilaalle.

Nyt taudinaiheuttaja(t) selville yhdellä testillä

Uuden yhdistelmätestin myötä yhdellä näytteenotolla ja yhdellä testillä saadaan selvitettyä, mikäli henkilön oireet aiheutuvat koronaviruksesta, influenssa A -viruksesta, influenssa B -viruksesta tai RS-viruksesta. Neljässä pohjoismaisessa laboratoriossa tehtyjen tutkimusten perusteella viranomaiset ovat myöntäneet testille euroopanlaajuisen myyntiluvan.

Uusi yhdistelmätesti on RT-PCR-teknologiaan perustuva menetelmä, joka hyödyntää yrityksen omaa GenomEra CDX -laitetta. Testin tulos valmistuu jo reilussa tunnissa näytteenotosta. Testi on tarkoitettu ammattilaiskäyttöön, mutta ei vaadi laboratoriohenkilökunnalta molekyylidiagnostiikan erikoisosaamista. Testin toimitukset laboratorioihin ovat alkaneet.

Suomalaista osaamista

Uniogen on turkulainen infektiotautien molekulaariseen diagnostiikkaan erikoistunut yritys, jonka tuotteita käytetään suuressa osassa Suomen yliopisto- ja keskussairaaloiden laboratorioita. Yrityksen koronavirustesti sai myyntiluvan Euroopan markkinoille heinäkuussa 2020. Suomessa Uniogenin tuotteita myy Triolab Oy.

Yhteyshenkilöt

Aiheeseen liittyvät tuotteet